De KiloRace is een zeilwedstrijd over 2 dagen voor iedereen die zeilen leuk vindt. Uitgangspunt is een sportieve strijd zonder scherpe kantjes. Je kiest je eigen tactiek met zeilplezier als hoofddoel. Deelname aan slechts 1 wedstrijddag is mogelijk. Dat betekent wel dat men niet meedoet voor de eindoverwinning. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd in het derde weekend van september. Er wordt gevaren op het Ketelmeer. Dat is bij uitstek geschikt voor een gevarieerde zeilwedstrijd. U kunt rekenen op een kruisrak, maar ook halve wind en voor de wind worden opgenomen in de wedstrijdbaan. Een brede startlijn zorgt voor voldoende ruimte om veilig te kunnen manoeuvreren. Afhankelijk van de wind wordt de lengte van de baan vastgesteld. Het streven is naar een maximum duur van 3 uur per wedstrijd. Er wordt gezeild volgens het SW cijfer, dat per boot door de organisatie wordt vastgesteld. Dus geen meting of andere administratieve rompslomp. Er wordt gevaren in 4 klassen scherpe jachten. De klassen worden ingedeeld volgens SW cijfer. Elk schip is welkom!
Elk jaar worden de SW cijfers aangepast. De winnaar krijgt een punt aftrek. Het schip dat als laatste over de streep is gekomen krijgt het jaar erop een puntje bijgeteld. Op deze manier blijft het voor iedereen een uitdagende wedstrijd!
Discussie over het SW cijfer is niet mogelijk. Dit jaar houden we voor de bepaling van het SW-cijfer ook rekening met het al dan niet voeren van Spi-/Gen-Akers. Dit kunt u op het inschrijfformulier aangeven.

 

Op zaterdag hebben we palaver om 11.00 uur voor het havenkantoor van jachthaven Ketelhaven. De wedstrijd begint om 12.30 uur met de eerste start, waarna om het kwartier de volgende klasse zal starten.
Schepen kunnen worden gemeerd aan de passantensteiger, of in een box met een groen plaatje. Het havengeld voor de deelnemende schepen wordt door de organisatie voldaan.  Om ca 17.00 uur op de steiger een borrel, aangeboden door de watersportvereniging Zwartsluis

Dit jaar komt partyschip de Zuiderzee naar Ketelhaven, zij zal afmeren aan de kop van de haven. Iedereen is welkom om te genieten van een heerlijk buffet en een lekker drankje. U dient zich hier wel even voorop te geven en bij de inschrijving the betalen voor het aantal gasten wat u meebrengt. De kosten voor het buffet zijn 20 euro per persoon. We hopen natuurlijk dat er zo veel mogelijk deelnemers gezellig mee eten! 

Op zondag is het palaver om 9.30 uur voor het havenkantoor. De wedstrijd op zondag begint voor de eerste klasse 11.00 uur , daarna weer om het kwartier de start van de volgende klasse. De prijsuitreiking is om ongeveer 15.00 uur.

Dan wordt ook de naam van de wedstrijd duidelijk. De prijzen bestaan uit kilo’s kaas en voor de winnaar van de klasse een nieuwe wisselbokaal, aangeboden door onze nieuwe hoofdsponsor. Bonsink Aquaservice uit Zwartsluis. Een sculptuur van een zeilboot waar de naam van de winnaar en de winnende boot onder worden gegraveerd.

Een bijzonderheid is dat tijdens de wedstrijden foto’s worden gemaakt van alle schepen. Hierdoor krijgt iedereen mooie foto’s van het eigen schip in volle actie.